Lifestyle

Magnesium

2 Mins read

Magnesium is een mineraal dat belangrijk voor de vorming van botten en tanden. Daarnaast zorgt het ook voor een normale werking van je spieren. De magnesium krijg je binnen door middel van voeding. Brood, groentes, noten, vlees en graan- en melkproducten zitten bordervol met magnesium. Wanneer je een normale, verse en evenwichtige maaltijden eet, dan hoef je er verder niet bij stil te staan. De normale bloed waarden in het bloed liggen tussen de 0,7 en 1,0 mmol per liter.

Magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium is lastig te herkennen. Slechts 1% van de magnesium bevindt zich in het bloed. De helft zit ongeveer in de botten en tanden. Het overige bevindt zich in de spieren, organen, zenuwweefsel en cellen. Een normale magnesiumwaarde in het bloed sluit een te kort aan magnesium in de cellen dus niet uit. Het magnesiumtekort gaat vaak gepaard met een tekort aan kalium en calcium in het bloed.

Teveel magnesium

Met een evenwichtig voedingsschema, is het vrijwel onmogelijk om teveel magnesium binnen te krijgen. Een overschot kan ontstaan door het gebruik van magnesiumtabletten, pillen of magnesiumolie. De bovengrens voor magnesium ligt op 250 milligram per dag.

Magnesium aanvullen

Een magnesiumtekort kan worden opgelost door vaker magnesiumrijke voedingsmiddelen in te nemen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere groene bladgroente en noten. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van magnesiumtabletten. Het is een effectieve manier om een magnesiumtekort te voorkomen en te behandelen.

Magnesiumsupplementen

De magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar in een aantal verschillende vormen. Sommige vormen zijn goed op te lossen in vloeistoffen, maar daarnaast zijn er ook capsules, tabletten of pillen verkrijgbaar. Deze zijn eenvoudig weg te slikken met bijvoorbeeld water. Daarnaast bestaat er ook magnesium olie voor het gebruik op de uit of voor inname via de mond.

Wanneer innemen?

Het is belangrijk om magnesium in te nemen op hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier in te nemen. Op welk moment van de dag dit is, maakt niet heel veel uit. Neem jij extra magnesium tegen stress en vermoeidheid? Dan kan je het magnesium het beste in de ochtend innemen. Voor een andere persoon kan het magnesium dienen voor ontspanning. Het is dan prettig om het magnesium in te nemen voor het slapen gaan, zodat je een ontspannen nachtrust tegemoet kunt gaan.  

Badderen

Uit onderzoek is gebleken dat het magnesium in de zoutvlokken of olievorm erg goed worden opgenomen door huid. Uiteindelijk bereiken ze op deze manier prima de bloedbaan. Baden in zouten voor een goede gezondheid is natuurlijk niet nieuw. Een Australisch onderzoek heeft het effect van mineralen op het afweersysteem onderzocht. Het tekort aan magnesium kan een rol spelen bij bepaalde ontstekingsprocessen. Een bad met zeezout kan zorgen voor verlichten bij ontstekingsziekten is terug te voeren op het directe effect van magnesium op bepaalde ontstekingsfactoren van het afweersysteem.

Related posts
Lifestyle

De perfecte Apple MacBook kopen

2 Mins read
Als je op zoek bent naar de ultieme combinatie van stijl, prestaties en betrouwbaarheid, dan is de Apple MacBook een uitstekende keuze….
Lifestyle

Zomerse Must-Haves: Stralend in een Maxi Jurk!

2 Mins read
De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van warm weer, lange dagen en ontspanning. Het is ook het moment om…
Lifestyle

Ontdek de verscheidenheid aan koffievariaties: Meer dan alleen een kopje koffie!

2 Mins read
Koffie is een van de meest geliefde dranken ter wereld, maar wist je dat er veel meer variaties zijn dan alleen een…
Jouw artikel op onze site? Neem contact met ons op!