Lifestyle

Help de egel de winter door

2 Mins read

De donkere maanden komen steeds iets dichterbij. Terwijl wij onze woningen knusser maken en onze tuinen voorbereiden op de winter, is het egeltje op zoek naar een passende plaats om te overwinteren. Met de steeds mooier afgewerkte tuinen is dit soms een heel karwei. Het is voor de egel namelijk steeds moeilijker om een veilige plaats te vinden om te slapen. Daarom kunnen egels hier wel een beetje hulp bij gebruiken. Wil je daar meer over weten? Lees hier over de egel, z’n winterslaap en zijn woning.

Het egeltje

Iedereen heeft wel eens een egel zien scharrelen in de tuin. Aan het einde van de lente tot het begin van de herfst zijn ze daar op zoek naar eten om hun buikje mee te vullen. Hoewel egels een vrij lange winterslaap houden, zijn het hele harde werkers. Egels vangen rupsen, slakken en andere insecten en zorgen zo voor een natuurlijke balans in je tuin. Deze handige helpers wil je dan ook het liefst in de buurt houden.

Wat is de winterslaap?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, begint de winterslaap van de egel al in oktober/november. Rond deze tijd zoekt de egel een lekker plekje om te overwinteren. Lui is de egel niet, want hij helpt wel een handje mee met de inrichting van zijn slaapplek. Zo maakt hij van takjes en bladeren een warm nestje om comfortabel in te slapen.

Als het nest klaar is zal de egel beginnen aan zijn winterslaap. De hartslag van egel vertraagt en de lichaamstemperatuur zal dalen van 35 naar 10 graden. Op die manier verbrandt de egel zo weinig dat zijn spijsvertering helemaal stopt en hij niet zo snel hoeft op te staan om voedsel te zoeken. Hij kan zo best een tijdje blijven liggen, maar de egel wordt in zijn winterslaap wel een aantal keren wakker. Soms moeten ze zelfs veranderen van nest, bijvoorbeeld omdat zijn huidige plek niet meer veilig is, maar dit kan de egel een hoop stress geven. Het is daarom belangrijk dat je een slapende egel lekker laat liggen. Wil je echt helpen? Zorg dan voor een mooi plekje waar de egel zijn nestje kan maken.

Een warm thuis voor de egel

Omdat de egel in Nederland een beschermde diersoort is, mag je egels niet storen, vangen of doden. Egels zijn nuttige diertjes, maar soms zijn ze een beetje onhandig. De egel gaat bijvoorbeeld onder een heg of stapel houtblokken liggen. Wanneer de mens dan in de tuin aan het werk gaat, zal de egel schrikken en wegrennen. Let tijdens het tuinieren of bladeren harken dan ook altijd goed op of er niet ergens een egel verscholen zit. Om de egel zijn welverdiende winterslaap te geven kun je een mooi egelhuisje aanschaffen. Dit is een mand of kast die egels een veilige schuilplaats biedt tijdens hun winterslaap.

Soorten egelhuisjes

Er zijn verschillende soorten egelhuisjes verkrijgbaar. Met een egelmand boots je de natuurlijke leefomgeving van egels na en bied je een veilig plekje om te slapen. Let wel op dat je de mand moet afdekken met bladeren, natuurlijke materialen en een zeil. Naast manden zijn er ook egelhuisjes verkrijgbaar die van hout gemaakt zijn. Deze zijn iets steviger.

Voor welk egelhuisje je ook kiest. Met de juiste afdekking en inrichting zal de egel er dankbaar gebruik van maken. Zo help je deze stekelige vrienden weer een handje en kun je ze in het voorjaar weer vrolijk zien snuffelen in het gras.

Related posts
Lifestyle

De perfecte Apple MacBook kopen

2 Mins read
Als je op zoek bent naar de ultieme combinatie van stijl, prestaties en betrouwbaarheid, dan is de Apple MacBook een uitstekende keuze….
Lifestyle

Zomerse Must-Haves: Stralend in een Maxi Jurk!

2 Mins read
De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van warm weer, lange dagen en ontspanning. Het is ook het moment om…
Lifestyle

Ontdek de verscheidenheid aan koffievariaties: Meer dan alleen een kopje koffie!

2 Mins read
Koffie is een van de meest geliefde dranken ter wereld, maar wist je dat er veel meer variaties zijn dan alleen een…
Jouw artikel op onze site? Neem contact met ons op!