Site pictogram Artnivo.nl

Zo creëer je een onderhoudsvriendelijke tuin

De een heeft groene vingers, terwijl de ander een hekel heeft aan tuinieren. Vooral die laatste groep kan dan het beste kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Want zoals de naam al zegt, heeft zo’n tuin vrijwel geen onderhoud nodig. Zo houd jij tijd over voor andere dingen én hoef je niet in de aarde te wroeten en dode bladeren te plukken. Hieronder helpen wij jou een handje hoe je een onderhoudsvriendelijke tuin kunt creëren.

1. Kunstgras

Een grasmat vraagt behoorlijk wat van je. Zo moet je het verticuteren, onkruid weghalen, mos weghalen en dan hebben we het nog niet eens over het maaien. Want vooral dat laatste moet in de lente wel een keer per week gebeuren. Een goede oplossing om alsnog te kunnen genieten van gras maar dan zónder onderhoud, is om voor kunstgras te kiezen. Zo is het kunstgras van Kunstgrasgigant bijna niet van echt te onderscheiden. Bovendien heeft Kunstgrasgigant meerdere vestigingen verspreid over het land, zodat een mooie kunstgrasmat nooit ver van jou verwijderd is. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de vestiging in Doetinchem via kunstgrasgigant.nl/contact/vestiging-doetinchem en voorzie jouw tuin van groen gras!

2. Planten

Maar ook de keuze van planten is doorslaggevend. Zo zijn groenblijvende planten een echte musthave in een onderhoudsvriendelijke tuin. Denk bijvoorbeeld aan de buxushaag of de klimop. Deze vragen niet veel onderhoud van je en zijn winterhard. Maar let op: je moet een plant niet zomaar een plekje geven in jouw tuin. Een plant heeft namelijk zo zijn eigen favoriete standplaats, zoals een plekje met genoeg daglicht en veel beschutting. Wanneer je een plant een verkeerd plekje geeft kan dit leiden tot meer onderhoud – en dat wil je natuurlijk voorkomen.

3. Bestrating 

Als mensen een onderhoudsvriendelijke tuin voor zich zien, zien ze vaak een grijze, saaie tuin. Een tuin die vol ligt met tegels en waar geen plant te bekennen is. Toch is dit niet helemaal de definitie van een onderhoudsvriendelijke tuin. Tegels vragen namelijk wel degelijk wat onderhoud van je. Zo moet je eens in de zoveel tijd de groene aanslag verwijderen en het onkruid tussen de voegen wegplukken. Wel kun je ervoor kiezen om de tegels te impregneren. Dit voorkomt groene aanslag. Een aanrader is om dus niet jouw hele tuin vol te leggen met tegels, maar combineer het bijvoorbeeld met kunstgras en grind. 

4. Grind

En over grind gesproken: veel mensen die eigenaar zijn van een onderhoudsvriendelijke tuin, zijn dol op grind. Je moet grind simpelweg een paar keer schoffelen zodat onkruid geen kans maakt, maar daar blijft het ook bij. Ook laat grind het water goed door zodat er geen plassen ontstaan.

Mobiele versie afsluiten